Meer citroen??  Moet je doen!!

Ken je dat? Ineens voel je het. Je keel is wat rauw, je neus prikt, je hoofd voelt een beetje zwaar….  “Hè nee, gètver! ik word verkouden; dat is nou het laatste waar ik zin in heb.” Goede raad is duur, maar de oplossing is eigenlijk best goedkoop: een biologische citroen en wat rauwe honing. De magische citroen doodt onder andere verwekkers van verkoudheid en griep en geeft je afweer een flinke oppepper. Eet ‘m met huid en haar op. Ja, je leest het goed, met huid en haar, dus schil, pitten; de hele citroen (zie recept verderop). Doe dat een paar dagen achter elkaar en je verkoudheid zal snel afnemen.

Schoonmaker van binnen

De hele citroen eten is een maatregel  voor af en toe, maar ’s morgens na het opstaan een uitgeperste citroen met warm water is iets wat je dagelijks zou kunnen doen. Het is een goede reiniger voor je spijsverteringsstelsel en helpt in de ochtend je lijf op te starten. Darmen, lever, nieren en gal zijn je dankbaar, want het lost slijm op, werkt ontgiftend en tegen nier- en galstenen. Drink het op je nuchtere maag en wacht een half uurtje voor je gaat  ontbijten.

Schoonmaker van buiten

Behalve jouw binnenkant, maakt citroen ook nog andere dingen schoon; citroensap ontvet. Je kunt bijvoorbeeld je beslagkom ontvetten met een schijf citroen voordat je eiwitten stijf slaat, dan gaat dat veel beter. Ook helpt wat citroensap om geurtjes van ui en knoflook van je vingers te krijgen. Maar… de citroen kan nog meer.

Geweldige smaakmaker

Zowel het sap als de schil zijn fantastische smaakmakers in je keuken. Geraspte schil is heerlijk in cake, boterkoek, in de havermout, in pudding en in dressings voor salades. Het sap is een verfijnde smaakmaker in bijvoorbeeld soepen en rode kool en een prima en gezonde basis voor sladressings in plaats van azijn. Ook in marinades (wanneer je vlees eet) is citroen lekker en het maakt het vlees malser door het zuur.

De combinatie vis en citroen is natuurlijk een hele bekende. Omdat citroen zo lekker is, is het eenvoudig om het meer te gebruiken en daarmee profiteer je direct van de gezondheidsvoordelen. Behalve op deze manier kun je citroenen ook nog op de volgende manier als smaakmaker inzetten.

Supersmaakmaker: ingemaakte citroen

Citroen kun je inmaken met zeezout. Ze raken hun scherpte kwijt en de schil wordt dan zachter. Als je de ingemaakte citroenen fijn snijdt of hakt zijn ze heerlijk in allerlei gerechten, zoals stoofpotten, salades en smeersels op basis van groenten (bijvoorbeeld paprikapuree). Ingemaakte citroenen zijn een typisch gerecht uit de Marokkaanse keuken, waar het in heel veel gerechten wordt toegepast; vaak in combinatie met olijven. In die keuken halen ze vaak het vruchtvlees en de pitten eruit voor gebruik en nemen alleen de schil. Ik gebruik doorgaans alles; gewoon omdat het lekker en gezond is.

Wat maakt citroenen zo gezond?

Citroenen bevatten vitamine C, citroenzuur, flavonoïden, B-vitamines, kalk, koper, ijzer, magnesium, fosfor, kalium en vezels. De combinatie vitamine C en flavonoiden in citroenen maakt dat ze sterk ontstekingsremmend werken. Citroenen geven ook energie, doordat ze helpen bij zuurstofgebrek en ademproblemen. Citroenen werken desinfecterend en kunnen zelfs wormen doden in je ingewanden. Er zitten ook stoffen in citroenen, zowel in de schil als het vruchtvlees, waarvan is aangetoond dat ze beschermen tegen kanker.

Koop biologische citroenen

In het algemeen, maar zeker als je de schil gebruikt, is het beter om biologische citroenen te kopen. Die worden niet behandeld met allerlei conserveringsmiddelen. Boen ze niettemin goed af onder de kraan voor je ze gebruikt. Biologische citroenen bewaar je maar liever in de koelkast. Ze schimmelen sneller dan reguliere citroenen door het gebrek aan conserveermiddelen en wax op de schil. In de koelkast vertraag je dit enigszins. Koop er gewoon niet teveel tegelijk als je ze niet direct nodig hebt en controleer je voorraadje regelmatig, zodat je er op tijd bij bent als er eentje schimmelt. Gebruik van reguliere citroenen alleen het sap en niet de schil.

Eet dagelijks citroen

Citroenen zijn magisch: genezer, schoonmaker, supersmaakmaker en bovendien heel lekker. Ga de uitdaging aan en verwerk vaker en meer citroen en citroenschil in je voeding. Het is een eenvoudige manier om van je voedsel ook je medicijn te maken.

Recepten met magische citroen

  1. Citroen met huid en haar tegen verkoudheid
  2. Ingemaakte citroenen
  3. Koolrabi salade met ingemaakte citroen en mierikswortel
  4. Paprikapuree met ingemaakte citroen

Delen? Ja graag!

Deel dit bericht op de Sociale Media