Koken met lef en liefde

Achtergrondverhaal

Al zo lang ik mij kan herinneren hou ik van koken. Als 10-12 jarig meisje stond ik al hele weekenden in de keuken. De keuken is een plek waar ik mijn creativiteit kwijt kan en waar ik in de flow ben. Dat is nog steeds zo. Ik kreeg alle ruimte van mijn ouders. Mijn vader was een verwoed bbq-er en mijn ouders hielden erg van lekker en goed eten. We gingen ook veel uit eten, ook in de betere restaurants. Daar leerde ik veel van over verfijnde kookkunst en gastvrouwschap.

Ik raakte ook geïnteresseerd in gezonde voeding en ben van alles uit gaan proberen. In mijn studententijd vegetarisch koken. Later Fit for life, Montignac, Ayurveda, Macrobiotisch, Tao en ook de kokerij van sterrenkoks: kreeftensoep, wild bereiden, amuses. Bedenk het en ik heb het uitgeprobeerd. Ik heb oneindig veel gelezen in kookboeken en -tijdschriften. “Wat zit je nou te lezen in een kookboek?” vroegen mensen wel eens, maar veel recepten lezen helpt. Er is een soort levende bibliotheek in mijn hoofd ontstaan, die maakt dat ik weet wat bij elkaar past en die me helpt improviseren als dat nodig is. Ik kook veel uit “de losse pols”. Door al mijn kookervaring weet ik vaak zonder nadenken waarmee ik moet beginnen om alles ongeveer gelijktijdig klaar te hebben. Ik flans ontspannen en met flair van alles in elkaar en het smaakt doorgaans erg lekker. Ik bedenk vaak ter plekke oplossingen als ik bepaalde ingrediënten niet heb.

Als de omstandigheden het toelieten had ik een eigen moestuin. Erg fijn om met eigen gekweekte groenten te werken; dat geeft mij zoveel plezier en voldoening. Ik waardeer ook de volle smaak van met zorg geteelde groenten en kan intens verrukt raken van echt mooie producten waar de energie vanaf spat. Dat voel ik, beleef ik en maakt mij gelukkig. Dan sta ik helemaal te genieten terwijl ik kook. in de loop van de jaren is biologisch, biologisch dynamisch, regionaal, permacultuur en ecologisch verantwoord steeds meer voor mij gaan leven. Recent is daar het wildplukken bij gekomen; werken met brandnetels, zevenblad, daslook, paddestoelen uit het wild, waterkers, veldzuring, walnoten, vlier en nog veel meer. Ook ben ik gaan fermenteren en mijn eigen brood bakken. Door cursisten met allergieën ben ik me ook gaan verdiepen in lactosevrij, veganistisch, glutenvrij koken. Maar even zo vrolijk kook ik voor een groep die graag volgens Weston Price eet (bottenbouilons, rauwe eieren, orgaanvlees, stoofpotten, vis, schaal- en schelpdieren). Kortom ik kan van alles maken en vind dat ook allemaal leuk om te doen.

Ik vind het erg fijn om het mensen naar de zin te maken. Voorheen zat daar een rand aan van “bevestiging zoeken”, maar nu doe ik het omdat ik dat ben. Ik hou van mensen en geniet van het contact met de cursisten en cursusleiders. Een aantal trainers heeft graag dat ik steeds opnieuw voor hun groepen kook. Dat schept een band en maakt dat ik mijn koken nog beter op hen kan afstemmen. Ik kook pas sinds 4 jaar voor mijn inkomen. Daarvoor was het puur hobby.

wtfdivi014-url3

Biologisch - vers - smaakvol

 

wtfdivi014-url3

Koken op locatie

 

wtfdivi014-url3

Voor meerdaagse workshops

 

wtfdivi014-url3

Betrokken en flexibel

 

Zelf heb ik al 20 jaar allerlei opleidingen op gebied van bewustzijn gedaan. Om deze wereld leuker en leefbaar te maken is het naar mijn idee ongelofelijk belangrijk dat zoveel mogelijk mensen hun bewustzijn verhogen. Zelf heb ik ervaren dat mij leven er intenser en rijker van wordt en het is een weg die je, eenmaal begonnen, nooit meer kan of wilt verlaten. Werken in een restaurant of instellingskeuken heeft me nooit getrokken. Cateren voor feesten en partijen evenmin. Ik had nooit kunnen bedenken dat ik zou gaan koken voor groepen die aan bewustzijn werken. Ik vind het geweldig om mijn kooktalent hiervoor in te zetten. De eetmomenten ervaren zij als belangrijke ankerpunten in de dag. Als dat in orde is, helpt dat.  Mensen vinden het fijn om verwend te worden met lekker en gezond eten, gemaakt door iemand die er echt plezier in heeft. Ze voelen dat in het eten en in het contact met mij. Die feedback krijg ik steeds. De cursusleiders vinden het prettig dat ik snap waar ze mee bezig zijn. Niet zozeer inhoudelijk maar het proceswerk. Ik weet dat dit flexibiliteit van mijn kant vraagt. Ik heb een ondersteunende rol en daar voel ik me lekker bij. Ik faciliteer het werken aan bewustzijn met een essentiële bijdrage. Dat geeft mij echte voldoening. Hun werk staat op nummer 1 en niet mijn kokerij, hoe essentieel het ook is.

Ik heb van alles in huis aan opleidingen om een eigen praktijk te starten en bewustzijnstrainingen e.d. te geven, maar op de een of andere manier gebeurt dat tot nu toe niet. Met mijn koken, mijn levenslange allergrootste passie, faciliteer ik nu bewustzijnsontwikkeling. Mooi toch?? Het is gewoon zo ontstaan; ik heb het niet bedacht. En tussen het koken door heb ik soms mooie gesprekken en ervaringen met cursisten en cursusleiders, waarin mijn levenservaring en alle opleidingen die ik gedaan heb, van pas komen. Ik vind het bijzonder en voel me dankbaar dat alles wat ik in mijn leven gedaan heb op deze manier zo mooi bij elkaar komt.

Recent heb ik ook ervaren dat mijn organisatietalent in relatie tot koken vele mogelijkheden opent. Ik heb de keuken georganiseerd voor een ceremonie, waarbij gedurende 4 dagen 450 mensen ontbijt, lunch en diner kregen. Alles in een open veld, waar niets was en de keuken volledig opgebouwd moest worden. Een prachtige uitdaging die ik nu 2 jaar op een rij met glans heb volbracht. Ik heb in deze ceremonie ook mogen ontdekken dat ik mij op gebied van leiding geven enorm heb ontwikkeld. Gelijkwaardig, zonder gedoe van de persoonlijkheid, met gevoel en in verbinding; met als resultaat dat het beste in mensen naar boven kwam en ik die feedback ook letterlijk kreeg. Door die feedback werd ik me daarvan bewust; het ging vanzelf. Zo zit ik nu blijkbaar in mijn vel.

Al met al: mijn jarenlange kookpassie, mijn eigen bewustzijnsontwikkeling en mijn organisatietalent komen bij elkaar in het koken voor groepen die aan bewustzijn werken en het organiseren van de kokerij voor grote bijeenkomsten die ook over bewustzijn gaan.

Verder kan ik mijn innerlijke drang tot gastvrouwschap uitleven en komt mijn moestuin-kennis zeer van pas.

MAG IK JE EEN E-BOOK KADO DOEN?

Ja, ik wil een E-Book!

Als bonus bij dit ebook krijg je elke maand concrete tips voor lekker koken en gezonder eten plus één of meer recepten.

Meer citroen?? Moet je doen!!

Ken je dat? Ineens voel je het. Je keel is wat rauw, je neus prikt, je hoofd voelt een beetje zwaar….  “Hè nee, gètver! ik word verkouden; dat is nou het laatste waar ik zin in heb.” Goede raad is duur, maar de oplossing is eigenlijk best goedkoop: een biologische citroen en wat rauwe honing. De magische citroen doodt onder andere verwekkers van verkoudheid en griep en geeft je afweer een flinke oppepper. Eet ‘m met huid en haar op. Ja, je leest het goed, met huid en haar, dus schil, pitten; de hele citroen (zie recept verderop). Doe dat een paar dagen achter elkaar en je verkoudheid zal snel afnemen.

5 Onmisbare ingrediënten in een gezonde salade

Kom je met je saladefantasie niet veel verder dan ijsbergsla uit en zakje met wat tomaten en komkommer? Wordt dat niet een beetje saai? Heb je eigenlijk geen idee wat je nog meer zou kunnen doen? Kan het wellicht ook een tikkie gezonder? Als je wilt weten hoe het anders kan, kijk dan eens hieronder naar de 5 onmisbare ingrediënten in een gezonde salade.

Havermoutpap? Gètver!!!

Heb je ook een pap-trauma? Je weet wel, die havermout van vroeger, gemaakt met melk? Die lucht alleen al. Veel mensen krijgen de neiging te kokhalzen bij het woord “havermoutpap”. Als kind moesten we het eten, omdat het gezond zou zijn voor ons. Maar lekker… Zelfs een heleboel suiker kon de ellende niet goed maken.